Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akadálymentesítés - otthon, idősek számára

2009.03.10

Akadálymentes  lakhatás – önálló életvezetés

Ha egyedül gondot okoz a fürdés, a lakásban való közlekedés valamint a biztonság , nem igazán pénz kérdése az értelmes lakás átalakítás.  Az ötletes, odafigyelö apróságok már nagyban hozzájárulhat- nak, hogy mozgássérültek, idös, nehezen járó emberek kevésbé legyenek külsö segítségre utalva .

Természetesen minden betegség, mozgáskorlátozottság  más és más, az Európai Ùnió DIN-mértékegységeinek megválasztása általánosan segíthet bizonyos berendezések elhelyezésében.

A következö táblázat a villanykapcsolók, konektorok,kapaszkodók , polcok elhelyezésének sémáit adja meg:

Kép  

 

Természetesen a padló simasága, hygiénikus kezelhetösége, a küszöbök ferdén áthidalása pl.egy palló módszerével, ha másképpen nincsen lehetöség felszámolására – már komoly segítséget nyújt az önálló és biztonságos életvezetéshez.

Èdesanyámnál elsöként a konyha és a fürdöszoba átalakítása vált fontossá. Több,mint száz esztendös az a belvárosi ház, amelyben 1962 óta él, a földszinten,  egy galériás 35 qm-es sötét lakásban, amelynek egyetlen elönye, hogy elötte az udvaron kis házi kertet telepítettek. Amikor édesanyám lába egyre jobban fájt,  gondolkodtunk,  mit is lehetne tenni, hogy biztonságosan tudjon fürödni,könnyen elérjen dolgokat és világosabbá tegyük lakását.  Ahogy a véletlenek müködnek, egy nyáron látogatóban volt nálunk, Münchenben és sajnálatos módon kórházba került itt. Minden rendben alakult, egy hét alatt helyre jött, én akkor és ott fedeztem fel elöször a fürdöszoba kialakításának lehetöségét, olyan fürdöszobáét, amelyben még szobatársa, aki kerekes kocsival közlekedett, is egyedül tudott tisztálkodni. Lemértünk, lefényképeztünk mindent, majd az elsö ilyen fürdöszobát ismerösöm meg is csinálta Magyarországon édesanyjának, aki  84 éves, egyedül él, nehezen mozog, félö volt, hogy fürdésnél elcsúszik

A  fürdö kilakításának lényege, hogy akadálymentes legyen , valamint a biztonságot körbe korlát felszerelése adja meg .  Nincsen zuhanyzótálca, mivel sokaknak az a 15 cm átlépése is gondot okozhat. Ebböl következöen a burkolat lassan lejtö és középen rácsos lefolyóba tartó kialakítása lényeges elem.  A lejtésnek meg kell közelítenie a 2 cm.  Csúszásmentes járólapok beszerzése már Magyarországon sem okoz gondot. A zuhanyzó helye egy sarokban van, körben korlát,  csaptelepe valamint a rugalmas zuhanyzórózsa csöve a korláton,  85 cm magasságban található, tehát könnyen elérhetö, irányítható. Elötte erös, müanyag kerti fotelben kényelmesen, biztonságosan lehet tisztálkodni, nyáron még váltózuhanyos kezelésekre is alkalmas módon. A vízsugár  önmagában gyógyító lehetöségeit így maximálisan ki lehet otthon is használni.

 A korlátok elhelyezése is fontos, körben kell futnia, lehetöség szerint a WC csésze mindkét, de legalább egy oldalán, 85 cm magasságban. Èn ezt 50 cm hosszú darabokkal oldottam meg, mivel mást nem kaptam. Ezeket kádkapaszkodónak adják el, nem drága áron. Elönyük, hogy rugalmasan lehet öket variálni;  egymás mellett, de ferdén is.  Meg lehet oldani bármilyen erös csövel is, pl. függönytartó rúddal, amelyet egy U-alakú tartóba lehet tolni és rögzíteni. Ìgy hosszabb darabokat is fel lehet szerelni.A körbe csempe biztosítja, hogy a nedvesség ne okozzon gondot a falon , könnyen tisztántartható legyen. Sem a kórházban, sem ismerösöm által megcsinált fürdöszobában nem tapasztaltam, hogy gondot okozna a zuhanyzó szabad elhelyezése, sehol nem volt nedvessebb, mint egy átlagos fürdöszobában. 

A polcok – rakodók elhelyezésének is az a legföbb szempontja, hogy könnyen elérhetö – tisztán tartható legyen. Ezért csak egy polcos,  világos darabok jöhetnek számításba.

A konyha kialakításánál is ezek voltak a szempontok, csúszásmentes járólap,apró korlátok, felszerelt egypolcos tartók. A tüzhely egy kétlapos, sütös megoldás, amely szintén 65 cm  magasságban egy kis szekrényen áll,  vagy persze a drágább megoldás a beépített sütö- rendszer. Minden konektor lebiztosított, 85 cm magasságban. A polcok alatt úgynevezett napi fényt biztosító szórt fényü neonok.

A szobába körbe, mozgásérzékelö, egy helyröl irányítható, napi fényt biztosító spott- lámpákat tervezünk, ha édesanyámnak éjjel fel kell kelnie, ágyból tudja irányítani,mennyi fényt és hol szeretne, viszont napközben több fényt kap a lakás, ami segíthet az idöskori depresszió megelözésében is, föleg télen.  A padlózat laminát-parketta, elönye a helyi lakkozás elkerülése valamint a padló könnyen kezelhetösége.

Èletminöséget, gyógyító környezetet ki lehet alakítani több ötletböl – kevesebb anyagi lehetöségekkel is, fontos cél az önálló élet lehetösége.   

(Perge Ágnes szívességéből)