Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó szülő vagyok?

Három évvel ezelőtt, mikor végre édesanya lettem és a karomban tarthattam kisfiamat, megfogadtam, hogy mindent megteszek érte, minden kudarctól meg fogom óvni. De rögtön jött is a másik gondolat: vajon helyesen teszem? Mit fog akkor megtanulni a világból? S azóta is állandóan viaskodnak bennem az érzések. Mit tegyek, hogyan reagáljak egyes cselekedeteire?

 

Ezért is örültem, hogy megkaptam a Felnövekedni újra című könyvet. Rögtön át is lapoztam, bele-beleolvasgattam az egyes fejezetekbe. Gyakorlati ember lévén azonnal leragadtam az ötödik fejezetnél - itt ugyanis az írópáros példákkal szemlélteti az egyes gondoskodási típusokat.


Az életből vett helyzetekre 6 féle módon reagálhatunk:

  • bántalmazással

  • feltételhez kötött törődéssel

  • aktív törődéssel

  • támogató törődéssel

  • túlzott engedékenységgel

  • elhanyagolással.

Nézzünk is egy konkrét példát - ezzel biztosan Ön is szembesült: Egyéves gyermeke mindent a szájába vesz. Mit tesz Ön? Eltávolít mindent a környezetéből, ami veszélyes? Vagy rákiabál? Vagy megengedi, hadd rágjon csak össze mindent?  Na de mi a helyes? Erre megoldásként a könyv egy gondoskodási táblázatot tartalmaz, amit úgy kell elképzelnie, mintha egy országút lenne. Van két haladósáv (aktív törődés, támogató törődés), a két szélén útpadkák (feltételhez kötött szeretet, túlzott engedékenység), majd az útszéli árkok (bántalmazás, elhanyagolás). Elvileg a haladó sávon közlekedünk, de előfordul, hogy ráhajtunk a padkára, vagy bele az árokba. Ilyenkor vissza kell kormányoznunk az autót a közép irányába, de vigyáznunk kell arra, hogy nehogy túlmenjünk és a túlsó padkán vagy árokban találjuk magunkat. A cél az, hogy a haladó sávban maradjunk. Az egyes példákon letesztelheti aktív törődésre és támogatásra vonatkozó tudását, illetve tanulhat a jellemző nevelési helyzetekből. Eldöntheti, hogy az egyes javaslatok vajon segítenének-e, ha családjában hasonló helyzet állna elő.

 

Különösen tetszik, hogy a könyv nem ítélkezik, és engem sem kényszerít arra, hogy ítélkezzek saját magam felett. Nem kelt bűntudatot bennem, nem érezteti azt, hogy "ki kell fordulnom önmagamból" ahhoz, hogy jó szülő legyek. Ehelyett alternatív megoldási módokat kínál például a túlzott engedékenység helyett. Mindezt olyan életszerű példákkal teszi, ami biztosan megtörtént már Önnel is. Kivel ne fordult volna elő, hogy gyermeke a boltban jelenetet rendez a csokiért? Mit tett Ön ekkor? És gyermeke vajon milyen következtetéseket vont le ebből?

Ilyen és ehhez hasonló valósághű problémák megoldásához nyújt segítséget ez a remekül szerkesztett, a megértést táblázatokkal elősegítő könyv.
Dudáné Driszkó Adrienn logopédus könyvajánlata,

a Varázsbetű programcsalád hírleveléből.