Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az asztma

2008.05.21

Az asztma valóban gyógyítható


Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/
Valószínűleg ez az első magyar nyelvű internetes leírás a Butejko légzéstechnikáról!
Butejko professzor gyógytechnikájának ismertetése
Mi is ez a módszer?
Egy ukrajnai származású orvos-professzor, név szerint Konsztantin Pavlovics Butejko (az interneten 'Buteyko'-ként terjedt el) nevével fémjelzett asztma-gyógyító módszerről szeretnék tájékoztatást adni. Ez a lélegzést visszatartó gyógytechnika kizárólag az ő érdeme. Az orvos-professzor 1958 óta kutat a témában és egy publikációban olvastam, hogy csupán a régi Szovjetúnióban 1967-ig több mint 1000 beteget (asztmás, magas vérnyomású vagy szívbeteget) kezeltek a módszerével, azóta ez a szám meghaladta a százezer főt. (forrás: dr. Paul J. Ameisen: Every Breath You Take, kiadó: Lansdowne Australia Pty Ltd) A módszernek Ausztráliában nagy viszhangja van, de talán még nagyobb Új-Zélandon és számos más országban, például Angliában is. Az USÁ-ban csak most kezd elterjedni, Nyugat és Közép-Európáról kevés információm van, de tudom hogy vannak ilyen légzés-tanfolyamok Anglián kívül Németországban, Olaszországban és Hollandiában is.

Kórházi teszt
E cikk írásakor Brisbane-ben tartózkodom, ahol a nyugati világ legkorábban publikált orvosi klinikai tesztjét végezték el a Butejko módszerre. 1994. dec. - 1995. jan.-ban a brisbane-i Mater Hospital-ban professzor Charles Mitchell, dr. Simon Bowler szakorvos és Ms Amanda Green folytatta le a tesztet Szása Sztalmatszkij és Ms Tess Graham (Butejko-praktícionálók) segédletével. 19 komoly asztmás beteg 6 héttel a Butejko légzéstechnika elsajátítása után 90 százalékban beszüntette mindenféle segítőszer (bronchodilátorok) igénybevételét, mert olyan nagymértékű javulást tapasztaltak mind közérzetileg, mind a tünetek elmaradásában. A 20 főből álló másik csoport, ahol nem a Butejko-féle módszert ismertették, hanem csak általános relaxációs és más gyakorlatokat végeztek - csak 5 százalékos enyhítőszer elhagyási eredményt tudott felmutatni a teszt 6 hete után. Ráadásul a Butejko módszert elsajátítók később is enyhítőszer függetlenek maradtak.


Média visszhang
Ezt a tesztet alig egy héttel a hat hetes lefolytatása után dr. Simon Bowler ismertette egy hobarti szakmai konferencián 500 ausztrál és új-zélandi szakorvos és kutató elött, amit a Thoracic Society of Australia and New Zealand szervezett. A hatás nem maradt el, egy csomó helyi újság cikkben kürtölte szét a fenti tapasztalatokat és emellett a szakmai irodalom helyi magazinjai is cikkeket jelentettek meg a témáról: az Austalian Doctor nevű szakmagazín kiemelten, címlapon közölte az eseményt (1995. április 7.-én), ugyancsak így reagált a Medical Observer is, valamint a Medical Journal of Australia is közölt leveleket. Azóta cikket közölt a Natural Health Society magazin, a Wellbeing, Health and Nature is. Az ausztrál állami ABC tévében is, igaz sokkal később, adtak tájékoztatást. A kereskedelmi tévéadók sem maradtak ki a sorból. Ugyancsak tanulmányokat folytattak azóta Londonban Peter Barnes professzor által, Kanadában pedig Paul O'Byrne professzor vezetésével.


A légzéstechnika szakmai oldala
K. P. Butejko szerint minden asztmás túllélegzik, azaz sokkal több levegőt vesz fel, mint amennyire a szervezetének szüksége van. A szakmai irodalomban ezt angolul hidden hyperventilation-nek, azaz rejtett, nem tudatos túllélegzésnek nevezik. Ez azt jelenti, hogy sokkal több levegőt mozgatunk ki és be, mint amennyit a szervezet képes lenne kezelni. Ha sokkal több levegőt veszünk be, akkor sokkal több levegőt is, sokkal több szén-dioxidot is adunk ki, túlságosan is gyorsan és a tüdő nem lesz képes fenntartani a helyes arányú szén-dioxid mennyiséget a kis légzsákjaiban, ami a normális működés feltétele. Ha a szén-dioxid mértéke csökken a légzsákokban, akkor megnehezül az oxigén kiáramlása a véráramból a test szöveteibe. Ennek a magyarázata a következő: A levegőből felvett oxigén az erek falain keresztül kerül be a vérkeringésbe. Az oxigén-molekulákat a vörös vértestek nyelik el (azon belül a hemoglobin-molekulák) és amikor a szén-dioxid koncentrációja nem elég magas a tüdőben, akkor az oxigén szorosabban kötődik a hemoglobin-molekulákhoz és nehezebben válik le róluk (ez a Verigo - Bohr féle hatás), kevesebb oxigén jut be a vérbe és a szervezetbe. A szervezetünkben oxigén-hiány lép fel.

Az oxigén-hiányos szövetek ingerlékenyebbé válnak és a bronchiole-ok (tüdőben levő kis izmok) erre összerándulnak (asztma-roham). A tüdő légzsákjaiban viszont éppenséggel oxigén többlet és szén-dioxid hiány van (a gond nem az oxigén többlet, hanem a szén-dioxid hiánya). Emiatt megnövekszik a histamine képzése (egy potenciális broncho-ellenszabályozó) és ez gyulladást idéz elő.

A túllélegzés felborítja a vér normális savas-lúgos pH kémhatását is és a test inkább lúgossá válik. (ez az úgynevezett respiratory alkalosis). Ennek ellensúlyozására a test azonnal tejsavat kezd termelni hogy kiegyensúlyozza a vér természetellenes kémhatását és a test lúgosságát. Viszont a tejsav meg megzavarja a test anyagcseréjét és ezzel megnövekszik az allergiákra, vírusokra való hajlam, fáradékonyságot okoz és tovább rontja az asztmára való hajlamot. Allergiákra való hajlam, légszennyezés, oxigén-hiányos környezet, vagy akár a levegőben levő baktériumok felingerlik a légutakat túllélegzést okozva. Ha asztma-roham lép fel, a beteg pánikszerűen igyekszik minél több levegőt kapni, ezzel akaratlanul is túllélegzik (miközben a teste gátolni akarja azt), ami tovább rontja a pH egyensúlyt, tovább csökkenti a testbe kerülő oxigént és ezáltal súlyosbítja az asztmát.

A megoldás
Elvileg ez roppant egyszerűen hangzik és pénzbe sem kerül: meg kell tanulni a helyes, visszafogott lélegzést és ezáltal lassan visszaállítjuk a testet a normális működési alapállapotába. A gyógyulás nem jön egyik napról a másikra, de határozott javulást már egy-két héten belül is lehet észlelni. A cél az hogy egy sorozat szabályozott, visszafogott légzési gyakorlatot végezve lélegezzünk, hogy az asztmában szenvedő egyén megtanulja a helyes mennyiségű levegő vételét az élete végéig. Az asztmában szenvedők áltában 10 liternyi vagy még annál is több levegőt vesznek percenként amikor nincsenek rosszul, holott a normális 4-6 liternyi lenne. Roham esetén ez akár percenként 15-20 liternyi levegővételt is jelent.

Hatalmas nagy elszántság és vasakarat kell. Először is meg kell tanulni csakis az orron át lélegezni. Ez az első lépés. Bármilyen egyszerű is ezt leírni, ez nem is olyan könnyű, pedig létfontosságú. Butejko orvos-professzor odáig is elmegy hogy azt javasolja könnyen eltávolítható, mikropólusú ragtapasszal fedjük le a szánkat, - ha akaratilag ezt nem tudjuk elérni -, akár éjszakára is, hacsak nincs súlyos orrtömítődés.

A következő lépés megtanulni a bal oldalunkon aludni és a gyerekeket is erre szoktatni. A professzor sokéves tapasztalata szerint ez is segít.A Butejko-féle légzéstechnika elsajátításánál mindig legyen valaki a közelben, hogy ellenőrizze a beteget.

kontroll-szünet Ez a légzéstechnika egyik alapeleme, ami nem más mint az az idő, amit akkor mérünk amikor normális lélegzést követően beszüntetjük a levegővételt és megmérjük mennyi idő múlva lép fel a legelső kellemetlen érzés. Ezt az időértéket írjuk le, majd folytassuk a lélegzést az orron keresztül lassú módon. A legtöbb asztmás embernél ez 10 - 20 másodperc nyugalmi állapotban. Van akinél még egy másodperc sincs, van akinél 40-nél is több.


maximum-szünet Ez a másik légzéstechnikai alapelem. A személy normális lélegzés után beszünteti a lélegzést a kilégzés alatt, ekkor felügyelet mellett visszatartja a levegővételt a maximum ideig és megméri ezt az időt. Ezután ismét csak lassan és visszafogottan kell tovább lélegezni. A lassú, visszafogott lélegzés elsajátítása után ez az érték fokozatosan javulni fog a későbbiek során, bár az elöbb említett kontroll-szünet az igazi mérvadó a sikerhez.

Mindig, tudatosan ügyelve erre, lassan és visszafogottan lélegezzünk. Annak eldöntésére hogy valaki ezt helyesen teszi-e helyezze a mutatóujját közvetlenül az orra alá és ha nem érzi a levegő-áramlást akkor jól végzi.
Enyhébb és közepesen asztmás esetekben 2 - 4 alkalommal naponta végezzünk speciális légzés-gyakorlatokat az állandóan visszafogott légzés tetejére. Súlyosabb betegeknél naponta 3 - 5 alkalommal, később persze javulásnál kevesebbszer. A legsúlyosabb eseteknél több hónapra is szükség lesz, de enyhe asztmánál akár 5 nap is meghozza a változást.
A speciális gyakorlatok 20 - 30 percig tartsanak, több légzésbeszüntető gyakorlattal és köztük 3 perces lassú légzési pihenőkkel. Butejko professzor által javasolt speciális légzés gyakorlat a következő:
lehetőleg étkezés elött, nyugodt állapotban végezve
1. Mérje meg a pulzusát 15 másodpercig, és szorozza be 4-el. (ideális 60 vagy kevesebb)
2. Kontroll-szünet
3. 3 perces lassú légzés
4. Maximum-szünet
5. 3 perces lassú légzés
6. Kontroll-szünet
7. 3 perces lassú légzés
8. Kontroll-szünet
9. 3 perces lassú légzés
10. Maximum-szünet
11. 3 perces lassú légzés
12. Kontroll-szünet
13. 3 perces lassú légzés
14. Pulzus-mérés


Aki ezt könnyűnek találja, az az illető nem csinálja jól, ez ugyanis rendkívüli akaraterőt igényel és nem könnyű.

Dr. Butejko szerint akinél a kontroll-szünet 15 másodperc, az az illető 4 ember számára is elegendő levegőt vesz. Akinél ez 30 másodperc, az 2 ember helyett lélegzik. A normális érték 1 perc körül volna. Lassan, idővel ez az érték egyre javulni fog a közérzettel együtt.
A gyermekeknél a gyakorlatokat felügyelet mellett játékosan kell végeztetni. Például hányszor tud előre- hátra hajolni a széken amíg visszafogja a levegőt stb.
 

Életmód és étkezés
Egy best-seller könyv szerint javasolt az A vitamin-dús ételek fogyasztása (Marian Shepherd Slee: Give Asthma the Big A azaz "Adj Asztmának nagy A-t"), például nyers sárgarépa, spenót, zöld leveles saláták, csukamájolaj, tojássárgája stb. Ha ez nem elég, akkor javasolja az A vitamin szedését mindig E vitaminnal együtt.
Ne fogyasszon tejet, tejtermékeket, mert az káros és súlyosbítja az asztmát. Kérem, olvassa el a tejről szóló cikkemet is!
Butejko professzor szerint is a nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök mindenképpen segítenek lehetőleg minél kevesebb hússal, mint ahogy a káros szenvedélyektől mentes életmód is szükséges. A szervezetnek meg kell adni a pihenést, de ugyanakkor elegendő, nem hirtelen megpróbáltatású mozgásra is szükség van.

Végszó
Mondani sem kell, hogy sajnos nagy általánosságban az egészségügy, a gyógyszergyárak nincsenek érdekelve olyan alternatív gyógymódok elterjesztésében ahol nem tudnak hasznot húzni a betegből, tisztelet a kivételnek. Ezért mindazon gyógymódok lejáratása folyik nagy tételben, főleg az USÁ-ban, ahol szintetikus gyógyszer nélküli kezeléssel próbálkoznak. Én azok közé a kevés emberek közé tartozom, akik azon fáradoznak hogy ezt az információt ingyen terjesztve minél több szenvedőn segítsenek. Nagyon kérem Önt, amennyiben meggyőződik a fent leírtakban, kérem mondja el azt másoknak is, más asztmásoknak, helyi orvosoknak, barátoknak. Erkölcsi kötelességünk segíteni mindazon feleslegesen szenvedő társainkon, akik asztmások, hiszen csak azok tudják igazán mennyi szenvedést tud okozni, akik közvetlenül átélték, vagy szeretetteiken látták azt.

2001. április.    Kiegészítve, újabb címeket és grafikát adva 2002. május

Frissítve: 2003. július 19.

Készült MS Internet Explorer 5.0 vagy későbbi verziójára, 800x600 felbontásnál.

Vannak még más témájú és meghökkentő cikkek a fejléc alatt.